Kerkuilen 2013

Ringen op 21-8-2013

Op deze avond de Kerkuilen van het broedgeval van 12-07 geringd. Op de foto 5 jongen en 1 volwassen Kerkuil. 1 ei is dus niet uitgekomen. Maar 5 jongen is een prima resultaat. 

 

Op het adres waar 23-7 zes jongen zaten waren er nu maar 3 meer over. Ook deze hebben een ring gekregen.

Bij het laatste adres van vanavond zaten bij de inspectie van enkele weken geleden 2 kleine jongen. Toen we deze vanavond wilden ringen bleken ze echter beide verdwenen te zijn. In de kast werd nog wel een dode geringde Kerkuil aangetroffen: De ring wees uit dat het een nestjong was wat 2 jaar geleden in deze kast geringd was…

Al met al zijn er dit jaar in de Alblasserwaard toch flink wat jonge Kerkuilen geringd. We horen uit verschillende andere provincies dat de Kerkuilen het daar dit jaar heel slecht gedaan hebben. 

Rondje 23-7-2013


Vandaag een rondje buiten mijn gebied gedaan en er konden 5 jongen worden geringd.

Op het laatste adres hangen 2 kasten en in 1 er van zaten maar liefst 6 jonge Kerkuilen. Deze waren nog te klein om te ringen dus daar gaan we over enkele weken nog een keer naar terug.

 

In de andere kast zat een volwassen uil met een ring om, deze bleek vorig jaar ook hier in een kast als volwassen uil gevangen te zijn en is toen geringd.

  

Ringen op  18-07-2013


Vanavond hebben we op mijn 2 locaties de 8 jonge Kerkuilen geringd. Hier wat plaatjes:

Hierna nog naar een locatie buiten mijn gebied.  In een oude schuur in Oud Alblas hangen 2 nestkasten waar al jaren achtereen Kerkuilen in broeden.

Ook nu weer in de ene kast 4 jongen Kerkuilen die weer allemaal een ring omkregen.

Behalve het ringen wordt ook gekeken naar de leeftijd van de jongen, dit kan door het meten van de vleugels maar ook door te vergelijken met foto’s van jongen in verschillende leeftijden.

In de tweede kast zat een volwassen Kerkuil; waarschijnlijk 1 van de ouders. Deze zitten als de jongen wat groter worden zelden meer in dezelfde kast maar ergens in de buurt verscholen.

Deze uil had al een ring om dus we kunnen nu nagaan waar deze vandaan komt. Het kan een uil uit een heel ander gebied zijn maar omdat de Kerkuilen niet echt grote afstanden afleggen is het misschien wel een in eerdere jaren geringd jong uit een van onze andere kasten. Dit wordt nog uitgezocht.

Inmiddels is het bekend: deze uil is 4 jaar geleden als nestjong geringd in Goudriaan, zo’n 17 km hier vandaan.

Er is bij Kerkuilen bijna geen verschil te zien tussen mannetje en of vrouwtje maar bij een gevangen uil is het mogelijk om aan de hand van het verenpatroon op de vleugels het geslacht te bepalen.

Deze uil was was volgens onze ringer een vrouwtje

In mijn gebied kunnen we, als alles goed gaat, over een week of 5  het broedsel van 6 ringen. Voor die tijd gaat er waarschijnlijk nog op andere plaatsen geringd worden.

 Nieuwe ronde 12-07-2013


Op 12 Juli een tweede ronde gemaakt en 2 nieuwe broedgevallen erbij. Beide op een adres waar al eerder Kerkuilen hebben gebroed. 

 In 1 kast 5 eieren en 1 heel klein jong

 

 In de andere kast zijn de uilen al veel eerder gaan broeden want daar zijn de jongen al bijna volwassen. 

 

Om ze te ringen moeten we dus niet te lang wachten anders zijn ze uitgevlogen, plan is om dat volgende week te gaan doen. Dat kan dan samen met het broedgeval van 10-06; die jongen zijn dan ook groot genoeg om een ring om de poot te krijgen.

Tijdens dit rondje nog een aantal kasten bezocht maar geen broedgevallen meer. Aan de sporen te zien komen in sommige kasten toch af en toe Kerkuilen. Wellicht kunnen we later deze kasten nog een keer bezoeken. 

 Eerste controles 10-06-2013


Deze week een eerste rondje langs een aantal kasten gemaakt.

1 broedgeval tot nu toe. In deze kast broeden al Kerkuilen voor het 7e opvolgende jaar. 

Hoewel het al Juni is zijn de jongen nog heel klein, deze zijn ongeveer een week oud.

 

 Deze kast is opgehangen in 2006 en in 2007 hadden we al een broedgeval. Dat het dezelfde uilen zijn is niet waarschijnlijk daar Kerkuilen vaak niet zo oud worden.

Tijdens de controle bleek er ook een volwassen dode Kerkuil in de kast te liggen. Deze had geen ring om dus niet bekend waar deze vandaan kwam.

 Op een ander adres zat een Kerkuil op de kast. Om verstoring te voorkomen niet in de kast gekeken.

 

 Op andere plekken wel sporen van Kerkuilen:

Bij sommige nestkasten was spinrag in het vlieggat te zien wat al een teken is dat de kast niet bewoond is.

Binnenkort proberen we nog wat kasten te controleren maar ook van de andere controleurs in de Alblasserwaard kwamen berichten dat de uilen vaak nog op eieren zitten of nog heel kleine jongen hebben. Het ringen zal daarom pas vanaf half Juli gaan gebeuren.